Zebra stepná

19. května 2009 v 11:16 | ♥Animals♥ |  Divoké zvieratá
Tohto veľkého pruhovaného kopytníka sa človeku nikdy nepodarilo zdomácniť. Žije výlučne v divých príbuzenských stádach, ktoré vedie skúsený žrebec. Na savane žijú rodiny spolu a zvieratá sa medzi sebou rozoznávajú podľa individuálneho, neopakovateľného vzoru pruhovania, hlasu a pachu. Pruhovanie zebier by sme mohli prirovnať ku kresbe na ľudskej koži alebo k čiarovému kódu. Okrem toho slúži podľa niektorých vedcov pruhovanie zebrám na zmätenie dravých zvierat. S pozorovania však vyplýva, že zebry sú hlavnou potravou pre levy. A levy lovia v noci, keď pruhy aj tak nevidno. Pre zebru sú najdôležitejšou potravou trávy savany, ktoré príležitostne dopĺňa lístím a kôrou stromov. Zviera musí vypiť denne 8-10 litrov vody. Samica privádza na svet žriebä po ročnej
brezivosti. Otec je veľmi starostlivý a bez váhania bráni malé žriebätko hoci aj pred levom. Kope pri tom zadnými nohami a tvrdých úderov kopytami sa levy veľmi obávajú.
Zebra 1
 

Žaby

17. května 2009 v 17:49 | ♥Animals♥ |  Plazy a obojživelníky
Žaby, rosničky a ropuchy sú bezchvosté obojživelníky. Je ich veľmi veľa druhov a na pohľad sa odlišujú veľkosťou i sfarbením. Hoci sú to obojživelníky, niektoré uprednostňujú vodu iné súš. Tie, ktoré žijú vo vode, dobre plávajú a ponárajú sa, napr. skokan zelený. Iné sa pohybujú malými skokmi po zemi, alebo žijú v korunách stromov v tropických lesoch. Stromové druhy majú na prstoch prísavky, ktoré im uľahčujú pohyb po listoch a vetvičkách. ,,Šípové žaby"-stromárky majú v žľazách prudký jed, do ktorého domorodci z Amazónie nemáčajú hroty šípov. Samce všetkých druhov žiab v čase párenia lákajú samice hlasnými zvukmi. Na jar počuť sponad vody kvákanie a kunkanie. Párenie sa koná vo vode. Samica nakladie často mnoho tisíc vajec, ktoré samec hneď oplodní. O niekoľko dní neskôr sa vyliahnu žubrienky. Po určitom čase žubrienka
stratí chvost a objavia sa jej končatiny. O tri mesiace má už vyvinuté pľúca a malá žabka môže vyjsť z vody. Dospelé žaby sa živia predovšetkým hmyzom. Šikovne ho lovia lepkavým jazykom, ktorý vystreľujú s veľkou presnosťou.


Žirafa škvrnitá

11. května 2009 v 16:00 | ♥Animals♥ |  Divoké zvieratá
Žirafa je najvyššie zviera na svete. Nad savanou sa týči v šesťmetrovej výške a plní úlohu skutočného strážcu- ako prvá spozoruje, že sa blížia veľké dravé zvieratá. Jej vzrast jej zároveň umožňuje dosiahnuť veľmi vysoko do korún stromov pri hľadaní obľúbenej potravy: akáciových listov, ktoré trhá dlhým drsným jazykom. Akáciové listy sú veľmi šťavnaté, obsahujú veľa vody, vďaka čomu sa žirafa zaobíde dosť dlho bez vody. Žirafa spí obyčajne postojačky, ale nie dlhšie ako 20 minút za deň, v krátkych troj až štvorminútových úsekoch. Keď sa žirafa narodí, má skoro dvojmetrovú výšku. Celkom prirodzene ju medzi seba prijme stádo, v ktorom sa narodila. V stáde býva až 40 žiráf. V minulosti sa ľudia nazdávali, že žirafa je nemá. Dnes je známe, že ticho vrčí a pokašliava.
http://www.mongabay.com/images/rob_roy/africa/giraffe_003.jpg
 


Žižiavka

3. května 2009 v 14:59 | ♥Animals♥ |  kôrovce
Žižiavka nie je hmyz, patrí mädzi kôrovce. prináleží medzi rovnakonôžky, a to sú jediné kôrovce, ktorím sa podarilo preniknúť na súš. Žižiavky majú sedem párov končatín a na hlave tykadlá. Žijú na vlhkých miestach, pod kameňmi, pod kôrov, v práchnivých pňoch, v humuse. Skrývajú sa pred svetlom. Žižiavku môžete objaviť aj v záhradnom komposte, v pivnici alebo vo vlhkých črepníkoch s kvetmi. keď sa jej dotknete, chúli sa do pevnej gulky a niekoľko sekúnd ostane nehybná. Žižiavka je vaľmi užitočná. Živí sa zvyškami rastlín a tým urýchľuje ich rozklad. Samica kladie vajíčka do liahňovej dutiny(marsúpia), ktorá sa nachádza pod bruškom. Larvy sa liahnu v dutine naplnenej tekutinou a ostávajú tam veľa týždňov. Keď sa larvy dostanú von, o dvadsaťštyri hodín sa začnú zvliekať. Žižiavky žijú dva až tri roky a sú korisťou ropúch, jašteríc a niektorých pavúkov.
http://www.nahuby.sk/images/fotosutaz/2005/igor_hlavaty2005_12724.jpg

Žraloky

21. dubna 2009 v 13:15 | ♥Animals♥ |  Rybi
Žraloky patria rovnako ako raje do triedy drsnokožcov. Ich kostra sa skladá výlučne z chrupaviek. Poznáme okolo 240 druhov žralokov. Najmenšie majú dĺžku okolo 40 centimetrov, najväčšie merajú 15 metrov. Tieto obry našťasti nie sú nebezpečné- živia sa výlučne planktónovými kôrovcami, hlavononožcami a malými rybkami. Zato však iné, ako žralok belasý či žralok modrý, sú neobyčajne nebezpečné pre ryby, tulene - a aj pre kúpajúcich sa ľudí. Povestný žralok belasý dosahuje dĺžku 12 metrov a môže vážiť až 3 tony. V čelustiach má stovky zubov ostrých ako britvy. Ako všetky žraloky, aj on ich má rozmiestnené v mnohých radoch a pravidelne mu vypadávajú a dorastajú po celý život.

http://imgs.pravda.sk/sk_csvetom/A050708_P22_11HLAV2ZRABIEL_V.JPG

Žurav korunkatý

20. dubna 2009 v 12:55 | ♥Animals♥ |  Vtáky
Žurav korunkatý je veľmi elegantný vták a pohybuje sa s veľkým pôvabom. Názov má odvodený od korunky na hlave, krorú tvoria jemné zlatisté pierka. Žije na zaplavovaných územiach, v močiaroch a na zápotových savanách na juh od Sahary. Zvučný hlas žurava sa príjemne počúva. Lietajúceho žurava ľahko poznať podľa dlhého krku a dlhých nôh, ktoré sú akoby pokračovaním línie tela. Keď žurav pohlavne dospeje, samec si vyberie samicu a vytvorí s ňou pár na celý život. Žuravy si zakladajú hniezda v močiaroch a na rašeliniskách. Hniezdo je postavené na zemi a samica v ňom znesie obyčajne 2 vajcia. Po celý mesiac sa rodičia striedajú v sedení na vajciach. Hneď po vyliahnutí nasledujú malé žuravy rodičov a po 2-3 mesiacoch sa osamostatnia. Živí sa predovšetkým rastlinami, ale zožerie aj hmyz, mäkkýše a malé stavovce, napr. žaby.




Vytajte!!!!

18. dubna 2009 v 20:05 | ♥Animals♥ |  O blogu
Tak ahojky. Viem že som si zmenila znova blog ale muselo to byť.
Niektoré SB-čka si sem presťahujem.
Tento blog bude o všetkých zvieratách nie len o koňoch.
Dúfam že sem budete chodiť tak často ako na môj predchádzajúci blog.
ĎAKUJEM za pochopenie!!!

Kam dál